toivo kirves koljonen

By | October 3, 2023

Toivo “Kirves” Koljonen: Talvisodan legenda

Suomen historian yksi merkittävimmistä sotilaista ja urheilijoista on Toivo “Kirves” Koljonen. Hänen rohkeutensa, voimansa ja sitoutumisensa isänmaahansa kuin myös menestyksensä talvisodassa tehosi koko Suomeen, tehdessään hänestä todellisen kansallissankarin.

Toivo Koljonen syntyi Kyyjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 1915, ja hän valitsi nuorena urheilun poluksi. Koljonen kilpaili menestyksekkäästi useissa urheilulajeissa, kuten maastohiihdossa ja yleisurheilussa, mutta kirvesheitto oli laji, jossa hän todella loisti. Hän voitti Suomen mestaruuden kirvesheitossa vuonna 1936, mikä auttoi häntä luomaan nimen itselleen suhdelukuiseen urheilumaailmaan.

Kun talvisota syttyi vuonna 1939, Koljosen tahdonvoima ja isänmaallisuus ajoi hänet liittymään Suomen armeijaan. Hän koulutettiin Kranaatinheitinmieheksi JR 26:een, joka oli yksi Suomen armeijan kuuluisimmista yksiköistä. Koljonen taisteli urhoollisesti useissa sodan näyttämöillä, kuten Tolvajärvi, Taipale ja Summa. Hänen rohkea toimintansa ja uljas esiintymisensä taistelukentillä tekivät hänestä arvostetun sotilaan.

Kuitenkin, yksi Koljosen ikimuistoisimmista hetkistä talvisodassa oli Taipaleen taistelussa helmikuussa 1940. Siellä suomalaiset joukot olivat joutuneet Neuvostoliiton raskaiden panssarivaunujen hyökkäyksen kohteeksi. Koljonen huomasi, että panssarivaunuista avautui haavoittuvia kohtia, jotka pystyisivät puhkaisemaan niiden panssarit. Julkisesti tunneistaan huolimatta hän otti tehtäväkseen pysäyttää vaunut ja pelasti siten useita suomalaisia sotilaita ja varmisti menestyksekkään vastahyökkäyksen.

Helmikuussa 1940, päättäen jatkuvan rintaman räjäyttämisen Summan Battle of Summassa, koljonen valittiin vapaaehtoistyöntekijäksi tunnettujen tensa-voimantuotannon kanssa. Tehtävänä oli tuhota Summan strategiset ratkaisut sahaamalla valtava määrä valtavia puita. Koljosen lujuus, kestävyys ja voima osoittautuivat jälleen korvaamattomiksi, ja hän varmisti menestyksekkään loppupiirityksen Summassa.

Talvisodan jälkeen, Koljonen palasi siviilielämään ja jatkoi uraansa urheilumaailmassa. Hän jatkoi menestyksekästä kirvesheiton uraa, voittaen useita Suomen mestaruuksia ja osallistuen aktiivisesti kansainvälisiin kilpailuihin. Hän osallistui myös neljä kertaa olympialaisiin, saavuttaen parhaimmillaan uransa huipun yhdellä olympiamitalilla ja kolmella nelossijalla.

Toivo “Kirves” Koljonen on todellinen suomalainen legenda. Hänen rohkeutensa ja sitoutumisensa isänmaahansa talvisodassa ansaitsi hänelle paikan Suomen sotahistoriassa. Hänen urheilusaavutuksensa ja voimansa kirvesheitossa tekivät hänestä arvostetun ja kunnioitetun urheilijan. Koljonen on elävä esimerkki siitä, kuinka yhden miehen päättäväisyys ja toivo voivat inspiroida ja tuoda valoa synkkänäkin aikoina.

Lähde:
– Toivo “Kirves” Koljonen – Suomen Urheilumuseo

Leave a Reply